Resecentrum i Falun 

Järnvägsstationen i Falun stod klar 1859. Stationen har varit en stor knutpunkt., Här möttes järnvägen Gävle-Falun-Borlänge-Göteborg (Gävle Dala järnväg), järnvägen Älvdalen-Mora-Rättvik-Falun och järnvägen Falun-Björbo. I dag är bara järnvägen Gävle-Falun-Göteborg kvar. På bilden ses spåren av järnvägen mot Rättvik. I dag bedrivs på den museitrafik Falun-Grycksbo.
   Falun hade också en station på linjen till Grycksbo, Falun norra, varför dagens stationer gått under namnen Falun södra och Falun central.
   SJ stängde sin resebutik i stationen under 2015. Fram till 70-talet fanns också en restaurang i stationen. Den enda service som stationen erbjuder i dag är biljettköp genom en SJ- automat. Stationen ägs numera av Falun stad Bolaget Svenska Reseterminaler svarar för den information som finns där.
   I anslutning till stationen har en bussterminal byggts. Den invigdes hösten 2016.  På bilden ses ingången från stadskärnan. Terminalen innehåller ett tiotal utgångar för bussar, en liten väntsal samt Stationen Café och Kiosk.
   Bilisterna har ett antal platser för korttidsparkering vid ingången mellan stationen och bussterminalen. Där har också taxi ett antal parkeringsplatser.
   Terminalen innehåller ett tiotal utgångar för bussar, en liten väntsal samt Stationen Café och Kiosk.

   På bilden syns angöringen för privatbilar och taxi.
   Bilden därunder visar i vänstra kanten bussterminalen och därefter fasaden på stationen. Den mörka fläcken på spåret är ett SJ-tåg. På perrongen mellan spår 2 och 3 syns uppgången för trappor och hiss.
   Regionaltågen stannar där ute och använder inte de spår som angör bussterminalen. Att det skulle kunna fungera syns på bilden.
   Det är inte bara SJ som kör fjärrtåg till och från Falun. Det privata bolaget, Tågåkeriet, trafikerar linjen Göteborg-Karlstad-Falun. På bilden ses ders tåg som snart ska avgå. Bilden är taget från perrongen på spår 2 och 3.
   Man frågar sig varför inte alla tåg stannar vid den nybyggda terminalen?

    I bussterminalen finns Stationen Café och Kiosk. De säljer enkla maträtter samt givetvis kaffe och andra drycker. De har också ett brett kiosksortiment.  De har öppet dagligen utom lördagar och öppnar på vardagar redan 05.00. Här kan man också köpa biljetter till den lokala busstrafiken. Det är den enda manuella biljettförsäljningen inom hela resecentrumet.
   Innehavaren av verksamheten har ansökt om att få sälja SJ-biljetter. 
   Bussterminalen är utgångspunkten för bussar mot Mora, Enviken, Sundborn m fl större orter runt staden. Bussarna angör knutpunkten.
   Bussterminalen ägs av Dalatrafik.
   
   Cirka 300 meter från station och buss-terminalen ligger Knutpunkten. Den består av en bussgata med ett antal hållplatser på vardera sidan. Här är knutpunkten för stadsbussarna men även övriga busslinjer passerar här. Hållplatserna är enkla med tak och vindskydd. Det finns ingen "värmestuga".